NATALIA's WORLD

artă şi literatură

Alte delicii siciliene

arome, bucatarie, culinar, cultura, food, gastronomie, gust, Sicilia, siciliana, traditie, traditii

 

Alte delicii siciliene

 

 

Pane cunzatu, rețeta originală siciliană

Este o pâine gustoasă de casă, bogat asezonată cu caș de oaie, hamsii sărate, ulei de măsline, roșii de țară și oregano. Minunat de bună, mai ales dacă pâinea e proaspătă și puțin caldă.

U pane cunzatu (în dialect) e una dintre cele mai bune mâncăruri stradale cunoscute în toată Sicilia (alături de “pane ca meusa” și “pane e panelle”, alte delicii siciliene), în special în zona Trapani, care merge de la Scopello până la Castellammare del Golfo.

Tradiția spune că delicatesa noastră siciliană trebuie să fie umplută cu mult ulei extravirgin de măsline, brânză pecorino, roșii, oregano și hamsii sărate.

Cu toate astea, există numeroase variante găsite pe teritoriul Siciliei. Roșii uscate și vinete în ulei sunt folosite pentru pane cunzatu în zona Messina în timp ce, dacă te muți pe insula Salina, se adaugă ricotta coaptă în cuptor, capere, care aduc un plus de gust picant, sărat și ușor pământiu, chiar și migdale.

Etapele preparării

După ce ați tăiat pâinea în jumătate, puneți cele două felii pe un platou și stropiți-le cu mult ulei de măsline. Apăsăți cele două felii de pâine una peste alta pentru a facilita absorbția uleiului.

Spălați roșiile, tăiați-le felii de aproximativ 1/2 cm grosime, aranjați-le pe pâine și sărați ușor.
Apoi se suprapune brânza tăiată felii și, în final, hamsiile sărate.

Presarați deasupra puțin piper și oregano. Acoperiți cu cealaltă jumătate de pâine, aplatizați ușor și serviți.
Sfatul pe care vi-l dau este să pregătiți pâinea “cunzatu” cu ceva timp înainte de a o consuma, pentru a permite aromele și gusturilor să se amestece mai bine între ele.

Eu mi-am pregătit două bucăți de “pane cunzatu” ieri-seară; îmi lipsea brânza de oaie și am pus mozzarella, dar a ieșit, oricum, foarte bun. Am folosit anșoa sărate, în ulei (sau le acciughe sott’olio, cum se spune pe aici).

Natalia Nc.©

Next Post

Previous Post

© 2020 - 2024 NATALIA's WORLD

Theme by Anders Norén

error: