NATALIA's WORLD

artă şi literatură

Despre Stari Most – podul din Mostar

calatorii, pod, Stari Most, turism, wanderlust, MostarMulte dintre atracțiile din Bosnia și Herțegovina sunt conectate la trecutul recent și îndepărtat al zonei.
Mostar este un oraş cu 111.186 de locuitori (în 2009) din Bosnia și Herțegovina, fiind capitala neoficială a Herțegovinei și este construit de-a lungul râului Neretva.
Acesta este al patrulea oraș din țară (ca mărime). Mostar are și un aeroport internațional, situat în apropiere de localitatea Ortijes.
Numele Mostar vine de la “Podul Vechi” (Stari Most) și turnurile de pe fiecare parte a râului, sau “susținătorii podului” (mostari), care, împreună cu zona înconjurătoare, a fost înscris de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial în 2005.
Inima Mostarului este reprezentată de oraşul vechi situat în jurul podului, de o parte și de altă a râului Neretva. În oraşul vechi, turnurile minaretelor și bisericilor se înalţă printre numeroasele clădiri din epoca otomană sau austro-ungară, care s-au menţinut în stare aproape perfectă, iar străduţele pietruite şi înguste şerpuiesc printre aceste clădiri.
Locurile sunt fascinante, pline de încărcătură spirituală şi religioasă, însă nu trebuie uitat trecutul tragic şi zbuciumat, războiul care a devastat totul şi vărsarea inutilă de sânge.

Tabloul general de după război era mai mult decât dezolant mai ales că Stari Most s-a prăbușit atunci din cauza bombardamentelor.
După distrugerea lui, oamenii din Mostar au simțit că și inimile lor au fost rupte în două.

Podul a supravieţuit secole întregi, dar nu şi absurdelor lupte musulmano-croate declanşate în 1993. În luna noiembrie a acelui an, podul a căzut după un atac îndelungat al artileriştilor croaţi.
Valorosul simbol al orașului a fost reconstruit în 2004 iar localnicii şi-au şters lacrimile şi au mai uitat din suferință.
Frumosul pod de piatră care a traversat râul Neretva pentru mai mult de patru secole, s-a ridicat din nou, mai fascinant ca niciodată.
Proiectul a fost condus de UNESCO şi Banca Mondială, cu asistenţa guvernului croat, italian şi olandez, alături de Consiliul Europei.

Podul este sufletul Mostarului și reconstrucția sa a fost un semn că viața a revenit treptat la normal în unul dintre cele mai frumoase oraşe din Bosnia-Herțegovina.

Natalia Nc.

Next Post

Previous Post

© 2020 - 2024 NATALIA's WORLD

Theme by Anders Norén

error: