NATALIA's WORLD

artă şi literatură

La Pigna – simbol și talisman sicilian

pin, pigna, Sicilia, simbolÎn cultura milenară siciliană, La Pigna este un simbol și talisman sicilian important. Pinul reprezintă un simbol de bun augur, asemeni unui talisman norocos și protector în același timp.
Conul de pin este un element des întâlnit în arhitectura romană și care a rămas, de asemenea, infiltrat în simbolismul catolic. În vremurile străvechi, desigur, abundența și fertilitatea erau lucrurile pe care și le doreau cel mai mult cu toții. “Pigna” a fost, prin urmare, un simbol al divinităților pământului, al munților, al copacilor, care permiteau traiul oamenilor, fiind totodată parte integrantă din viața acestora.
Fructul pinului, privit din prisma diverselor civilizații, a conținut dintotdeauna în sine semnificațiile simbolice ale forței vitale, ale nemuririi, divinității, legate de copacul care îl generează, împreună cu cele de fecunditate și putere regenerativă prin semințele pe care le conține.
Există încă urme evidente ale valorilor sale întâlnite în Sicilia: conul de pin nu numai că domină adesea stâlpii porților de la intrare, dar este folosit ca ornament de orice dimensiune și material sau ca element ornamental al celor patru colțuri ale paturilor de fier.
Astfel vom întâlni Pigna realizată în special din ceramică și piatră.

Ceramica își are rădăcinile în epoca neolitică, iar arta ceramicii siciliene își datorează originea Sicanilor și Siculilor care, înainte de colonizarea greacă, produceau ceramică mai întâi modelată manual, apoi forjată pe strung și înfrumusețată ulterior cu diverse decorațiuni și picturi.
Grecii au continuat apoi această tradiție pe insulă, iar industria înfloritoare a mierii a contribuit la producția de ceramică, având în vedere cantitatea mare de recipiente necesare.

Este cunoscut, de asemenea, și faptul că la Vatican tronează un uriaş con de pin, considerat simbol ocult sau al treilea ochiglanda pineală, care induce călătorii extrasenzoriale și extradimensionale. Se spune că aceasta se petrece doar în timpul somnului când glanda devine foarte activă.
Și atunci, este conul de pin simbol ezoteric, mason? Poate a fost preluat mai târziu, dându-i-se o altă semnificație ocultă, întunecată, ca simbol absolut al puterii spirituale, însă este cert că în Sicilia nu a fost vorba niciodată de o asemenea interpretare.
Acolo este, mai degrabă, un element păgân, folcloric, tradițional.
Știu acest amănunt deoarece trăiesc acolo de mulți ani și cunosc prea bine tradițiile locale, credințele, legendele, simbolurile și chiar superstițiile din insulă.

Natalia Nc.

Next Post

Previous Post

© 2020 - 2023 NATALIA's WORLD

Theme by Anders Norén

error: