NATALIA's WORLD

artă şi literatură

Parfumuri din colecția mea (1)

parfumuri, pasiuni, colectie, parfum, Womanity, Mugler

 

Iată câteva parfumuri din colecția mea.

Clasificările făcute nu se referă la anotimpuri sau la folosirea în diverse momente a parfumurilor menționate în luna respectivă. Eu nu țin cont de anotimp, dacă e cald sau frig ori dacă e zi sau seară, atunci când îmi place o fragranță; voi folosi un parfum dulce ambrat-vanilat în toiul verii dacă așa simt, și unul citric-lemnos, gen Byredo Bal d’Afrique, iarna.

Womanity Mugler

E o poveste lungă cu parfumul ăsta. E genul de parfum pe care ori îl iubești, ori îl urăști. Știu, e un clișeu verbal, dar nu pot exprima altfel ceea ce simt, pentru că e un parfum foarte controversat. La început l-am acceptat și cumpărat pentru sticlă, sunt sinceră când afirm asta. Parfumul nu intra între preferințele mele, fiind dulce, picant, acru și sărat în același timp, însă acum îl pot purta fără probleme, atunci când îmi doresc să fiu “altfel”. E ceva foarte bizar și inexplicabil, la fel ca imaginea unui val înspumat, răcoritor, care aduce la țărm o mulțime de smochine dulci și extrem de coapte, amestecate cu scoici și alge. Womanity este unic și tocmai de aceea și-a găsit locul în colecția mea de parfumuri.

Powder Flowers Montale

Primul parfum Montale, cu care am făcut cunoștință la începutul acestui an și care m-a uimit cu adevărat. A fost dragoste la prima mirosire. Apoi au urmat altele, tot mai multe, de la Montale, desigur, fără a avea, însă, același impact. Este preferatul meu la modul absolut. Atâta timp cât va rămâne pe piață, în producție și voi reuși să fac rost de el, îl voi avea mereu în colecția mea. Nu mai pot trăi fără el. Aroma aceea de vanilie atât de plăcută din deschidere este dată de tonka, iar cremozitatea oarecum uleioasă este opera florilor de Osmanthus. Nu simt deloc trandafirul, dar sunt alte elemente care îl fac să fie deosebit. Îl voi iubi mereu.

Golden Woman La Rive

Speranța mea, bucuria mea zilnică. E un parfum ieftin, care pare foarte scump, un parfum minunat, care mă face fericită, un parfum plin de amintiri fantastice, pe care memoria mea olfactivă le-a înregistrat cândva, în copilărie… La Rive Golden Woman se aseamănă foarte mult cu luxosul See by Chloe, care acum nu mai există, din păcate. Eu l-am găsit la 30 ml și-l voi păstra cu sfințenie în colecția mea, mulțumindu-mă cu doamna mea de aur, parfumul meu aurit și fascinant, purtând în suflet speranța că nu va dispărea și această într-o bună zi. La Rive Golden Woman este un parfum unic, căruia nu-i lipsește absolut nimic. E perfect exact așa cum e, mai plat și mai dark, cu miros fin de miere și migdale.

See By Chloe Chloé

Acum îmi amintesc mirosul ușor amărui al semințelor de măr. Sublim miros al copilăriei mele. Încercam de ceva vreme să fac corelația dintre See Eau Fraiche, See by Chloe și La Rive Golden Woman, pe care le am și le iubesc. Încercam să-mi dau seama de unde vine acel miros întunecat, plăcut, de sâmbure de măr amestecat cu un strop de miere. Se pare că primele două nu se mai produc, așa că voi rămâne cu sticluța mea de 30 ml adăugată la colecție și mă voi mulțumi cu Golden Woman, care s-a dovedit a fi chiar o femeie de aur în ceea ce mă privește, deoarece mi-a dat speranța că se poate la fel de bine și mult mai ieftin.

Love Potion Midnight Wish Oriflame

Un parfum care costă puțin și valorează mult. Asta, dacă îți plac parfumurile gurmand-orientale, cu arome puternice de fructe și dulciuri. Debutează cu miresme delicioase de caramel, cireșe negre și cafea dulce-amăruie, având totodată note lemnoase, mosc și, probabil, tonka. Ultima notă nu apare menționată în listă, însă eu o simt destul de puternic. Are o persistență accentuată și o profunzime încântătoare, fiind unul dintre preferatele mele, pe care cu drag mi le-aș recumpăra ori de câte ori s-ar goli sticla.

Amethyst Lalique

Este un parfum minunat, o explozie violet-întunecată de fructe de pădure, de dude cremoase, de note delicioase, fără a fi, însă, foarte dulce. L-am cumpărat doar pentru nota de dude, fructe ce fac parte dintre preferatele mele (celelalte fructe pe care le iubesc sunt smochinele și pepenele roșu), iar acum, după două zile de la achiziție, pot spune că îl ador. O altă particularitate este nota unică de coacăze negre, care mă poartă cu gândul la copilărie, la ziua când am văzut coacăze pentru prima dată, în grădina unei mătuși de la țară. Iar ziua aceea îmi este întipărită și în memoria olfactivă, deoarece coacăzele erau destul de dulci, însă aveau un miros foarte puternic, ciudat, pe care atunci nu îl știam defini. Este un parfum fructat deosebit, care devine pudrat și cremos după câteva minute de la aplicare, datorită încântătorului mosc.

Trussardi My Name – Boucheron Iris de Syracuse

Trussardi My Name îmi amintește de cineva, care purta acest parfum, în timp ce se plimba pe străzile pietruite ale unui orășel din sudul Italiei, într-o zi însorită și caldă de primăvară, purtând o rochie florală. Ador amintirea asta, este atât de suavă, fermecătoare și romantică… Parfumul în sine este minunat, dulce, pudrat și foarte cuminte. Un parfum foarte frumos, în care heliotropul și violetele se asociază în cel mai fericit mod. Nu are nimic agresiv sau persistent.

Poate la fel de blând ar fi fost și Boucheron Iris de Syracuse, dacă nu ar fi avut în compoziție pară, paciuli și piper. My Name nu se deschide cu untul de iris, ca și Irisul de Syracuse dar paremai cremos și oarecum lactonic, datorită heliotropului și migdalelor, care îi îmbogățesc și îi înmoaie compoziția.
Mi se par oarecum asemănătoare, ambele sunt elegante și delicate, doar că My Name începe mai tandru, asemeni unei creme de corp, mai sofisticat și feminin, în vreme ce Iris de Syracuse se deschide verde, cu miros de iris proaspăt, are persistența mai mare și e mai degrabă unisex.

Armani My Way

Floral? Probabil… însă florile albe sunt capabile, doar ele, să creeze un asemenea efect hipnotic? E dulce la fel ca și un suc Fanta Madness și la fel de efervescent. Nu sunt îndrăgostită nici de tuberoze, nici de gardenii, nici de iasomie, în mod special, însă îmi plac, în anumite parfumuri. Problema e alta: parfumul ăsta e mai degrabă un fructat. Un fructat puternic și liniar. După ore și ore, merge în aceeași direcție. Dar de unde apare acea notă puternică de struguri? Să fie tuberoza, iasomia și florile de portocal combinate cu bergamota? Dar ușoara notă medicinală? De la vanilia prea intensă? E un mister pentru mine acest parfum, dar e foarte persistent și de efect. Cred că are părțile lui frumoase, chiar dacă un pic cam masculine pentru gustul meu. Este aproape un Chypre Floral, la fel ca veselul și inofensivul Her Story Love Inspires de la Avon.

Intense Tiare Montale

Se pare că eu nu mă împac prea bine cu gardenia asta tahitiana, tiara, sau, mă rog, tiare de Tahiti. Am comandat parfumul din pură curiozitate, voiam să văd și eu cum miroase un paradis exotic. Sincer, nu prea mă văd pe plajele alea de vis, înconjurată de tiare! Flori amare și nucă de cocos. Simt și un miros puternic de lăcrămioare (deși nu sunt menționate deloc) și ceva tei. Poate așa miros tiarele astea… Agresiv și deloc pe placul meu. Niciun pic de dulceață! Unde-s moscul, vanilia, ambra? Nimic liniștitor… nimic cald…

Rose Night Montale

În primele 2 minute, o explozie divină de trandafiri! Am fost foarte încântată, ador trandafirii; mai ales de când am vizitat Bulgaria, folosesc apa de trandafiri în fiecare zi. Problema e ce se simte după cele 2 minute. Miros de benzină, de petrol. Seamăna mult și cu fratele său mai întunecat, Roses Musk. Așa îl percepeam eu… Ce păcat! Însă, rămâne totuși un parfum intens, în care rozele sunt protagoniste. A doua zi surpriza a continuat; parfumul se transformase într-un voal cald și catifelat. Îmi place și am început să mă obișnuiesc între timp și cu mirosul acela ciudat de benzină. Poate e un mosc mai dur, mai aspru, care dă efectul ăsta. Am observat că mai toate parfumurile cu tentă arăbească au mirosul acesta, fumos, greu, de petrol. Sau o fi celebrul oud… chiar dacă nu e listat. Însă trandafirul este frumos, vital, efervescent și în același timp rafinat și clasic, căpătând încă de la început o nuanță moscata, verde, umbrită și foarte realistă.

HerStory Avon

Am primit cadou acest parfum, și, contrar notelor care îl alcătuiesc, îmi place la nebunie. Trandafirii se simt și ei, undeva, mai în spate, eclipsați de benzoină și florile de piersic. Irisul e și el prezent, dar în cazul meu, după un timp, parfumul îmbracă deopotrivă note fructate și florale. E dulce și puțin pudrat; foarte feminin din punctul meu de vedere, având ceva special și luxos; nu e un dulce ieftin, întâlnit la parfumurile comune. Dacă ar fi fost să mi-l comand eu, nu cred că aș fi făcut-o vreodată, din cauza temutului paciuli, aflat în cap de listă! În alte parfumuri, asociat cu alte elemente olfactive, e destul de deranjant, chiar insuportabil, însă în HerStory constituie ingredientul magic potrivit, aflat la locul potrivit (și mai ales, dozat potrivit, atâta timp cât rezultatul este unul favorabil). Înspre final simt un ușor miros mentolat-întunecat, cu siguranță acela e paciuli.

HerStory Love Inspires Avon

În deschidere, simt crema pralinelor, gustul și mirosul lor, vanilat, ușor condimentat, lactonic, apoi imediat mirosul puternic și cald de coniac, care învăluie totul. Nu simt deloc irisul, nici verde, nici pudrat. Mirosul parfumului este, oricum, de la început și până la sfârșit, destul de strident, de masculin, ca o lavandă din aceea vintage, pentru bărbați, cu care se parfumau bunicii noștri. Simt ceva flori, cred iasomie, dar cam atât, și foarte puțin caise. Eu nu îl percep ca parfum feminin, pentru că nu e deloc delicat. Poate in viziunea mea asociez parfumurile Chypre, tari, înțepătoare, cu ideea de masculin. Fratele său mai mare, HerStory, e mult mai feminin și dulce din punctul meu de vedere, și îl prefer pe acesta.

Natalia Nc.

Next Post

Previous Post

© 2020 - 2024 NATALIA's WORLD

Theme by Anders Norén

error: