NATALIA's WORLD

artă şi literatură

Parfumuri din colecția mea (11)

colectie, dupe, fragrante, vintage, niche, nisa, note, opinii, parfum, parfumuri, pasiune, recenzii, shopping

 

Parfumuri din colecția mea (11)

 

De la începutul pandemiei, mi-am dat seama că parfumurile sunt rațiunea mea de a trăi. Căutatul, probatul, încercatul, și… “avutul!” în cele din urmă, dacă merită, desigur. Sunt un fel de obsesie, a depășit deja pragul de pasiune. Dar nu mai cumpăr orice acum, am devenit mai selectivă, știu ce-mi place, știu exact ce-mi doresc. Zilnic folosesc două sau trei parfumuri diferite. Dorm cu ele, mă trezesc cu ele… le analizez în permanență. Și noaptea mă dau cu parfum.
Deși am încercat multe parfumuri în ultimul timp, diverse mostre comandate de pe diverse site-uri, am scris puține recenzii; doar la cele care mi s-au părut cu adevărat reprezentative, într-un fel sau altul.

Ma Dame de Jean Paul Gaultier

Parfumul amintirilor mele; am crezut multă vreme că e Venice, dar m-am înșelat. Nu îmi stârnește nostalgii reale, nu îmi aduce aminte cu adevărat de momentele acelea petrecute în America anilor ’91. Însă l-am redescoperit pe acesta acum câteva săptămâni și de atunci nu mă mai satur de el. E chiar Madame, și ar putea fi parfumul meu semnătură, fără doar și poate. Păcat că e un discontinuat. Sper ca JPG să-l aducă într-o zi înapoi, așa cum vor să procedeze și cu Gaultier2. Nu știu cum miroase grenadina, dar mie Madame îmi inspiră ceva mult mai profund. Eu mă văd într-o grădină plină cu mandarini și portocali, lângă o veche vilă siciliană, în mijlocul unei ierni calde și plăcute, în fascinanta Siracusa.
Pentru mine e un floral-lemnos cu mosc. Are acea notă citric-verde, de mandarină, care îi aduce prospețime la început, dar tot nu mi se pare un parfum de vară, cum spun mulți. Simt multe flori albe, în special iasomie și flori de portocal, apoi, note verzi, lăcrămioare, frezie și… cred, aldehide. Seamănă un pic cu Classique, dar nu e atât de strident și nu are vanilie. Ba chiar un pic și cu Alien, EDT, din cauza iasomiei. Are o notă floral-acrișoară, poate grenadina, dar e vagă.
Trandafir nu simt absolut deloc, în schimb primesc mult mosc. Cu siguranță e un parfum săpunos, ușor retro, dar fără a fi pudrat. Știu, e foarte ciudată percepția mea, dar gusturile și opiniile vor fi mereu diferite, rar vom întâlni două persoane cu aceeași părere.

Le Temps des Secrets Jeanne en Provence

Un parfum plăcut și frumos echilibrat, de primăvară-toamnă, adică perfect în aceste calde zile de octombrie, pe care le trăiesc aici, în Sicilia. L-am deschis chiar de ziua mea, fiind un blind buy, însă m-a bucurat alegerea mea. În ceea ce mă privește, nu e absolut deloc un Citric Aromatic. Nici prea-prea, nici foarte-foarte (în italiană ar suna mai bine “Senza infamia e senza lode”) dar la cât a costat, are un foarte bun raport calitate-preț. Mirosul său ușor fructat, are cantitatea potrivită de dulceață și prospețime, care duce către bomboane de fructe și trandafir adolescentin, cu o aromă discretă și deloc invadenta. Ca durată, ține destul de puțin, dar având în vedere cu ce parfum se aseamănă (cu Flowerbomb), și nici acela nu ține mai mult de o oră pe mine, cu tot prețul pe care îl are, așa că mă bucur că l-am cumpărat pe acesta.

Gucci Guilty Eau de Toilette Gucci

Sexy și evocator, în același timp, clasic, elegant dar, totuși, plin de viață și de frumusețe. Căci da, Guilty este cu adevărat un parfum frumos, în toate formele sale, EDP sau EDT. Gucci Guilty EDT este, parcă, puțin mai citrică decât EDP, mai luminoasă și mai caldă, mai moale, cu subtonuri pudrate, ca o cremă delicată, pufoasă, dantelată și la fel de elegantă ca perlele naturale. Într-un cuvânt: curat, fin, luxos și pur. EDP-ul este mai pudrat și mai întunecat, cu miros de machiaj, ușor săpunos.
Sunt frumoase amândouă, calde și blânde, de o remarcabilă eleganță clasică, și atât de bine mixate încât nu iese vreo notă în evidență, eclipsându-le pe celelalte.
Este o mică bijuterie; rafinament pur. Un astfel de parfum poate încânta, inspira, conforta și relaxa, în același timp, invocând cele mai subtile emoții.

Amber Oud Gold Edition Al Haramain

Văd aici că ar fi un dupe (sau inspirat) din Erba Pura de Suspiro/Xerjoff.
Mie mi se pare fructat, într-adevăr, dar mult mai dulce și fin. Cunosc Erba Pura, dar acesta e superior din toate punctele de vedere. E minunat, nu mă duce deloc în zona aceea aspră și citrică, pe care n-o prea tolerez în parfumuri. E mai apropiat de Tobacco Vanille decât de Erba pura.
Parfumul este surprinzător, ușor și în același timp îndrăzneț. Dulce și jucăuș, revigorant, ca o băutură tropicală sau un amestec de fructe, ușor lemnos; are o proiecție puternică și persistă destul de mult timp.
Pe de o parte, evocă un sentiment de beatitudine, pe de altă parte, emoție – o căldură sudică, luxuriantă, cu o tentă fructată, ca o îmbrățișare.

Vanity Femme Essence Armaf

Voiam să cumpăr full-size-ul dar am luat mai întâi o mostră. Și bine am făcut. Este un parfum de roze, însă nu proaspete, cum sunt cele bulgărești, ci amestecate cu flori albe, mult mai stridente, dintre care se remarcă iasomia și floarea de portocal. Seamănă mult cu Wild Poppy de la Omerta, pe care îl foloseam destul de des acasă, căci și acela se deschidea colorat, cu trandafir și zmeură; după câteva zeci de minute, rămânând doar un miros ușor fructat. Și acesta este un floral-fructat, însă zmeura e înlocuită cu piersică. E un parfum drăguț, per ansamblu, doar are trandafir, iar eu iubesc trandafirii, însă nu mi se pare deosebit sau original. Nu mă prea definește, nefiind deloc pudrat și deloc dulce, ceea ce e un minus, din punctul meu de vedere.

Ultraviolet Paco Rabanne

Pentru mine este un parfum retro, din alte vremuri, în ceea ce privește îmbinarea notelor. Simt vanilie și violete verzi, la început, dar foarte pudrate pe urmă, ceea ce îl definește într-un mod unic, nu seamănă cu nimic din ce am încercat până acum. Un parfum intrigant și copleșitor, în același timp, ce dezvăluie o natură mistică; în timp ce-l port mă simt ca și cum aș fi înfășurată într-o pătură luxuriantă, din petale moi, catifelate. Este superb, în adevăratul sens al cuvântului.
Eu îl asemăn cu crepusculul sau ora albastră, momentul meu cel mai iubit din zi… În melodia sa catifelată există ceva ce-mi aduce aminte de nuanțele fantastice ale înserării.
Mi l-am cumpărat, de curând, în variantă full-size, deoarece își merită pe deplin un loc important în colecția mea.

Khamrah de Lattafa

Un parfum de o eleganță luxurioasă, în care simt acel filon verde-lemnos, un pic masculin, dar minunat. Dacă mă deranjează ceva în privința parfumurilor unisex, sau mai grav, feminine, este mirosul evident de after shave sau spumă de ras.
Acesta, însă, e delicios și cremos, ca un Whisky Baileys Irish Cream ori Baileys Coffee.
Khamrah de Lattafa e foarte misterios, nu îl pot defini și nici încadra undeva anume. E un parfum cu aromă de desert, spumă de lapte cu vanilie sau milk shake, și multe condimente cum ar fi cuișoarele.
Există parfumuri masculine dulci, ușor aromatice, lemnoase sau verzi, dar care îmi inspiră o atmosferă relaxantă și exotică, o bucurie desăvârșită, caldă, plăcută, ca o mângâiere. Acesta e unul dintre ele. Tocmai de aceea îmi place mult Le Male și One Million. Sunt dulci, condimentate și ușor orientale, dar au și o latură verde și ușor lemnoasă. Din punctul meu de vedere, sunt niște parfumuri foarte echilibrate și versatile, ce și-au dobândit succesul și faima pe merit.

Forest Ritual – Tesori d’Oriente

Creat din linii drepte și plin de bogăția verde-lemnoasă a unei păduri umede, e un parfum preponderent masculin, fără îndoială.
Îmi oferă, încă de la început, o senzație de frunze și ierburi uscate, chiar și aromă de ceai verde, ușor mentolată, e un pic picant, probabil de la ghimbir, dar apoi se transformă într-un floral destul de greu, în care predomină moscul și ambra.
O fi lotusul de vină, nu știu, însă nu are pic de dulceață, într-un cuvânt e abrupt, greu și auster. Nu are nimic feminin în el, sau delicat. Nu îmi displace, dar acum, în sezonul rece, nu mi se pare foarte potrivit, fiind prea amar și pământiu. În loc să înveselească atmosfera, o întunecă mai mult. Nu iese în evidență prin nimic special, dar este destul de confortabil și ar putea reprezenta chiar un remediu la prea multele dulcegării, pe care le folosesc în ultimul timp.

Natalia Nc.©

Next Post

Previous Post

© 2020 - 2024 NATALIA's WORLD

Theme by Anders Norén

error: