NATALIA's WORLD

artă şi literatură

Parfumuri din colecția mea (2)

parfum, parfumuri, colectie, Bvlgari, Montale, Escentric, Molecules

 

Azi voi mai enumera câteva descrieri ale unor parfumuri din colecția mea, păreri legate de acestea și alte detalii despre preferințele mele.

Sunset Flowers Montale

Este un parfum de vară, dar nu fresh, eu văd doar soare dogorâtor, care arde iarba, miros de fân uscat, de mușețel, de cimbru și mărar uscat, miroase ca Sicilia vara, când totul arde în 40 de grade la umbră. Însă, unde-i violeta? Unde-i trandafirul? Au fost pe acolo, cu siguranță, dar s-au uscat. S-a uscat tot câmpul verde. S-a uscat totul. Purtat vara te camuflează în decorul auriu și fierbinte. Purtat iarna îți încălzește sufletul și-ți aduce aminte de vară. Intens la început, potolit pe urmă, puțin floral, chiar ușor pudrat.

Byzantium Tesori d’Oriente

E plăcut, chiar dacă în deschidere mierea se simte în exces. Percep și mirosul de fagure, cu ceară de albine. Îmi place că e pudrat, simt heliotropul acela minunat, pe care îl ador în toate parfumurile de genul, însă acolo mai este prezent și un ușor miros medicinal, poate fi balsamul de Peru, ori labdanumul, ori migdalele sau poate un alt condiment folosit (printre care și scorțișoară, se pare). Apoi simt vanilia, moscul puțin, trandafirul deloc… După câteva ore devine mai plăcut, pudrat, calm și foarte prăfos.

Pure Gold Montale

Un parfum masculin; simt doar flori înțepătoare (combinația iasomie-neroli-paciuli e mult prea ascuțită pentru mine, aș zice chiar insuportabilă). Nu simt nici pic de fructe. Unde-i caisa dulce? Unde sunt moscul și vanilia pudrată? Nu se remarcă prin nimic special, fiind exact genul de parfum pe care nu îl pot purta ziua, fiind prea puternic și înecăcios, iar seara nu aș avea cu ce să îl asortez, deoarece în viziunea mea se potrivește unui bărbat în vârstă, înalt, cărunt, cu costum și cravată. Ori unei femei foarte elegante, gen Coco Chanel. Nicidecum mie. La început, pe Fragrantica, toate erau super încântate de parfum, eram singura care gândea altfel. Acum am văzut că au mai apărut și voci care se ridică din opoziție. Dar încă mă minunez, căci multe persoane spun că e feminin și fructat. O fi ceva în neregulă cu simțurile mele?

Eclat Mon Parfum Oriflame

Îmi place mult parfumul, chiar dacă nu e prea intens și nici longeviv, însă în cele 2 ore cât persistă pe piele mă bucur din plin de el. Simt rădăcina cremoasă de stânjenel, dulceața pudrată a heliotropului combinat cu iris; apoi decopăr plină de bucurie și moscul cu migdale, așezate undeva, cuminți, la bază. E unul dintre parfumurile pe care mi le-aș cumpăra mereu. Se spune că seamănă cu fratele său mai mare și mult mai celebru, L’Instant Magic de Guerlain, pe care eu nu-l cunosc, dar cu siguranță m-aș îndrăgosti de el și chiar plănuiesc să mi-l cumpăr într-un viitor apropiat.

Ashlemah Bvlgari

Îl ador, este minunat, a fost, totodată, și parfumul meu semnătură pe Fragrantica, destul de mult timp. Este unicul parfum în care cele trei note prezente se îmbină atât de sublim, dând naștere la o creație unică. Mă face să visez la ceva cald, pudrat și catifelat, o cremă fină și proaspătă în același timp. În sufletul meu este cam la același nivel cu Powder Flowers de Montale, în ceea ce privește fragranțele dulci-talcate, dar acesta are o finețe și o eleganță care îl depășesc oarecum pe Montale. Însă nu are aceeași forță și persistența, din păcate, și e vorba și de un preț mult mai mare, triplu aș zice. În Powder Flowers cremozitatea pudrată o dau micuțele și uleioasele Osmanthus, împreună cu boabele de Tonka, pe când aici simt heliotropul și violeta în stare pură, ambele dulci, blânde, cremoase, întocmai ca o crema Nivea, ce îmi amintește de frumusețea copilăriei mele.

Chloé Absolu de Parfum

Din păcate, în acest parfum nu simt trandafirii în deplinătatea frumuseții lor, așa cum se regăsesc, de pildă, în parfumurile lui Montale. Nu simt nici vanilia. Simt doar ceva fresh și înecăcios în același timp, un fel de mentă florală, cred că de vină e, ca de obicei, paciuli, dar nu mă încântă deloc. Poate nu am reușit eu să apreciez acest element, foarte folosit în parfumerie și pe care multă lume îl adoră, dar am observat că toate parfumurile ce conțin paciuli au ceva înțepător, strident, care mă deranjează. Parfumul l-am primit cadou, însă nu e pe gustul meu. Nu mi l-aș cumpăra niciodată, mai ales că e și foarte scump. Sincer, am parfumuri bulgărești de trandafiri foarte convenabile ca preț și mai bune decât acesta.

Maitresse Agent Provocateur

Recentă achiziție, e un parfum al contrastelor. E ceva la el care-mi place (mirosul de poșetă veche de piele) și ceva ce încerc din răsputeri să identific și să înțeleg, dar care nu prea e pe placul meu (cred că mirosul înțepător de aldehide și paciuli). Aceeași veche problema a mea, peste care nu pot să trec. Mereu încerc să le dau o șansă celor două componente, însă, la final, mă izbesc de aceeași reacție. E un parfum vintage, retro, mai ales prin prezența aldehidelor. Nu e prea pudrat, dar baza aceea de piele și iris îl face mai plăcut și mai accesibil de purtat; de altfel, sunt singurele două fragranțe pentru care l-am cumpărat. Ca și concluzie: destul de agresiv, strident, dar și feminin în același timp, iar numele chiar i se potrivește de minune.

Lady Diamond La Rive

Vanilie, piersici și prune (ultimele nu apar, însă în listă), cu un strop de mentă în deschidere, cam asta simt eu la acest parfum. Nu simt deloc citricele. Deși sunt și flori pe acolo, fructele vanilate și ușor picante (mentă și paciuli) acoperă diafana briză florală. E un parfum plăcut, cald, matur, de iarnă, când zăpada îți bate în geam și focul trosnește în sobă. S-ar spune că seamănă cu Fame, Lady Gaga, ceea ce eu nu pot afirma, deoarece nu îl cunosc. Nu e extrem de dulce și e foarte puternic, mai ales la început. În rest mai pot spune că e o surpriză plăcută, ca toate parfumurile La Rive.

Cobra Jeanne Arthes

Este un parfum greu de suportat, amar, sufocant, cu miros de flori albe și plastic ars, și chiar nu știu cum ar putea plăcea cuiva o asemenea combinație bizară și ucigătoare. Crăițele amestecate cu aldehide dau naștere la un hibrid olfactiv monstruos, otrăvitor. Mai apoi, o dulceață putredă de tuberoză și săpun vechi, ierburi amare si lemn mucegait, ceva ce nu poate fi descris prin cuvinte. Cobra pare a fi, într-adevăr, toxică și agresivă, neiertătoare, plină de venin. Uneori folosesc parfumul prin casă, atrasă de ochii de smarald ai cobrei, care stă încolăcită pe sticla neagră, privindu-mă seducător și sadic. Dar, fiind un parfum vintage, foarte rar, mă simt norocoasă să-l am în colecția mea, chiar și pentru sticla fascinantă, unică.

Escentric Molecules Escentric 01

Deoarece de la Escentric Molecules dețin Escentric 01, Escentric 02 și Escentric 04, pot afirma, fără urmă de dubiu, că acesta, primul, este preferatul meu. “Moleculele excentrice” 1, 2 și 4 miros a iarbă și a curat. A citrice delicate. A aer curat. A ozon. Sunt cele mai decente și purtabile.
Escentric 01 e cel mai dulce-picant-pudrat dintre toate, cel mai pe gustul meu. Simt piperul și încă ceva divin, ca un miros fin de benzină. Nu este deloc aspru, cel puțin eu simt doar dulceața irisului și a moscului, care parcă îl transformă în ceva cremos, însă, din păcate, dispare destul de repede totul, ca o pulbere de stele. Rămâne o adiere discretă, abia perceptibilă. Apoi, înspre final se simte palid aroma cojii de lămâie, dar ca și cum ar fi o coajă dulce, zaharisită, dintr-o prăjitură. Ciudat este faptul că nu mă deranjează deloc acel picant dat de piper, din contră, îl ador. Este un parfum cu adevărat reușit, deloc agresiv, minunat, fin.

Escentric Molecules Escentric 02

Dintre cele trei molecule excentrice pe care le am în colecția mea, acesta e cel mai floral și delicat dintre toate. Aici simt iris proaspăt, ambră, mosc, lemn parfumat cu miros pământiu și întunecat. Deschiderea e ușor picantă… apoi văd o pădure în depărtare, în timp ce alerg pe un câmp, senzație care îmi oferă, în aceeași măsură, miros de plante verzi dar și fân de bună calitate. Și, deodată, o creatură diafană mă ia de mână, ducându-mă tot mai adânc, spre mijlocul pădurii, acolo unde, la umbra bătrânilor arbori seculari, se întind covoare umede de flori. E ca o poveste cu zâne și cu iele, care zboară pe deasupra pădurilor, având iris în pletele lungi. Din păcate, însă, e o poveste scurtă, un basm care se termină mult prea curând.

Escentric Molecules Escentric 04

Grapefruit, grapefruit și puțin trandafir… Cam asta e tot ce primesc eu de la acest parfum săpunos. E fresh, minunat, de vară, îmi inspiră mâini curate, spălate cu un săpun de citrice, haine albe fluturând în soare și o limonadă acrișoară, cu pai și umbreluță. Un parfum, într-adevăr, unisex, și foarte la îndemâna oricui, îl poate purta chiar oricine, nu e sofisticat, nu are secrete și e destul la plat. Nu se transformă absolut deloc, rămâne imuabil de la început până la sfârșit. Dintre cele trei Molecule Escentrice pe care le am, acesta este cel mai persistent și durează cel mai mult.

True Love Elizabeth Arden

Se pare că True Love e parfumul meu norocos, atunci când îl port am mereu succes la examene. Îmi transmite ceva aparte, un vibe cu adevărat pozitiv și miroase și foarte plăcut. Este unul dintre cele mai fantastice parfumuri pudrate pe care le-am încercat până acum, feminin și delicat. Mai întâi mi-am cumpărat decantul, dar când am descoperit magia aromelor pudrate, calme, învăluitoare, n-am mai stat pe gânduri, procurându-mi de îndată varianta full size. Este foarte pudrat, romantic, moale, fără a fi prea dulce… Vanilie amestecată cu heliotrop, completate de un iris încântător. Notele verzi se contopesc armonios cu irisul și heliotropul. Este cald, cremos; aduce într-o oarecare măsură cu crema Nivea și poate din acest motiv îmi aduce aminte de copilărie, de momentele atât de frumoase și fericite ale vieții, când magia îmi veghea fiecare pas.

Vanderbilt de Gloria Vanderbilt

Am vrut neapărat să-l am în colecția mea și nu regret. La început mi s-a părut cam prea matur și prea vintage, dar apoi am realizat cât e de plăcut și de interesant. Foarte puternic și persistent, mai ales că, fiind o EDT, nu poate decât să mă bucure acest detaliu. Am să descriu exact ce primesc eu de la acest parfum. Aldehide, la greu, cu miros de curat, de săpun, de rufe proaspete și curate, flori albe din belșug (iasomie mai ales), garoafă picantă, cu un ușor iz proaspăt, verde, un strop de scorțișoară, și desigur, multă vanilie. E mai cald și mai pudrat decât Maitresse Agent Provocateur, mai puțin agresiv, și seamănă un pic cu Rare Gold de la Avon, un parfum floral adehidic pe care îl iubesc. Sincer, nu înțeleg cum unii simt ananas și citrice. Nu are absolut nimic fructat… Este întunecat dar calm, profund vintage și săpunos. Chiar îl port foarte des.

Moonlight Lady La Rive

Un parfum curat și cuminte, floral-verde-acrișor. Discret și mai degrabă fresh, potrivit pentru zilele calde de vară și primăvară. Nu prea seamănă cu The One, aduce vag cu acesta. Piersica nu este explozivă și nici coacăzele amărui sau persistente dar e un parfum luminos și calm, în care simt o piersică suculentă, cu un strop de miere și mosc. Printre notele pe care le “citesc” mai clar s-ar putea evidenția cele verzi, dar după o oră se estompează și totul devine dulce, ușor “plasticos”. Trandafirul se simte destul de puțin, însă parfumul e mult mai apropiat de calmul florii de tei, decât de pasionalul trandafir sau jucăușa iasomie. Este puternic floral la început, ca o explozie aurie, de tei și polen, cu note verzi, ușor metalice și aldehidice la mijloc, apoi fructat și foarte puțin pudrat în final, probabil de la mosc.

Natalia Nc.

Next Post

Previous Post

© 2020 - 2024 NATALIA's WORLD

Theme by Anders Norén

error: