NATALIA's WORLD

artă şi literatură

Parfumuri din colecția mea (4)

pasiune, parfum, parfumuri, colectie, recenzii, Mugler, Chanel, Ferragamo

 

 

Parfumuri din colecția mea

 

Azi voi prezenta alte câteva parfumuri din colecția mea și, desigur, părerile mele cele mai sincere legate de acestea.

Youth-Dew Estée Lauder

Youth Dew pare un parfum gotic și nefericit, de o cenușie și amară tristețe și, totodată, de o bizară, putredă dulceață… Seamănă mult, în ceea ce mă privește, cu Cobra. Mistic și întunecat, e doar esență și noblețe, peste care, însă, s-a așternut uitarea. Dar spre deosebire de alte parfumuri vintage mai luminoase, mai strălucitoare (Chanel, Charlie Gold, Tocade, Fendi), Youth Dew e un unisex întunecat, floral-balsamic, fumuriu, ciudat, însă cu o tentă melancolică și senzuală aparte. E ca o magie bizară și neînțeleasă, născută din lemn și mirodenii balsamice, ce dăruiește o atmosferă mistică. Latura telurică și fațetele aspre de patchouli arată adevăratul caracter al parfumului, reflectând îndrăzneala celui care îl poartă. Puternic, elegant și dur – la fel ca cineva, care poartă mănuși negre de piele întoarsă.

1889 Moulin Rouge Histoires de Parfums

Te duce dincolo de tărâmul aromelor tradițional-vanilate, unde vei întâlni o lume nouă, poate ușor vulgară, necunoscută ție; și departe de inocența ta pierdută, vei descoperi ceva bizar, ce nu poți defini prin cuvinte. Mă așteptam, oricum, la ceva mai fin, mai cremos.
E logic că numele spune tot – la fel ca și Moulin Rouge din film, e un parfum destul de strident, destul de înțepător, vintage și cam masculin. Are un sofisticat stil old school. Mi l-am dorit în colecția mea și nu regret că l-am luat, dar nu știu cât de des îl voi folosi. Îl voi încerca din nou la toamnă, sau într-o zi de vară mai răcoroasă, nu pe caniculă. E posibil să-mi placă până la urmă, să nu-l mai găsesc atât de agresiv.

La Belle Le Parfum Jean Paul Gaultier

E un parfum oriental foarte dulce, în care simt scorțișoară, în prim plan, deși nu e listată, ambră și chiar un strop de oud. Nu știu, pare a fi un mix de Far Away Beyond de la Avon combinat cu Shaghaf Oud de Swiss Arabian. Seamănă și cu 5th Avenue Royale a lui Elizabeth Arden. Se pare că aromele lumii arabe au cucerit și vestul… căci, fără doar și poate, La Belle miroase a condimente dulci, labdanum și alte minunății rășinoase și afumate, pe care doar în parfumurile arăbești le putem întâlni! De undeva rezultă o îngemănare ciudată, de tămâie și propolis. Pare dubios, dar exact asta simt. O fi ambra? Sau boabele condimentate de tonka? Miroase a iarnă. Tocmai am deschis geamul și de afară a năvălit un minunat miros de lemn ars, de fum dulce, de frig și de zăpadă. S-a potrivit foarte bine cu parfumul lui Gaultier, sau JPG cum îi mai spun eu. Ce să mai zic? Trăiască aromele tari arăbești!

Varens d’Orient Rubis Ulric de Varens

Un unisex sofisticat, în care regăsesc un vibe specific Good Girl și un aer sărat, marin, pe alocuri, ca Olympea. L-am zărit și pe Le Male în el dar și pe Invictus. Parfumul e destul de masculin, de dur, de tăios, dar nu pare ieftin, are o profunzime pe care o vezi doar la parfumurile scumpe. Este foarte puternic și persistent. Para se simte incredibil de bine, împreună cu câteva condimente, printre care și scorțișoara. E o pară atât de dulce și coaptă, încât pare că se fărâmă printre degete. Are și o baza moscat-lemnoasă, dar nu simt oud-ul, mai degrabă simt o doză puternică de paciuli. Este un parfum opulent și oriental, chiar dacă costă atât de puțin, fiind o îngemănare de arome reușite, și, iată, spun, pentru a nu știu câta oară, că nu prețul e important la un parfum, ci combinația de note și persistența.

This is Her Zadig & Voltaire

Citind notele din care este alcătuit, credeam că voi fi încântată să-l am și să-l descopăr. Din păcate nu a fost așa… Frișcă, vanilie, castane – ingrediente care mă făceau să visez la o prăjitură delicioasă, dulce, cremoasă, vanilată, însă m-a izbit un miros fructat, înțepător și sintetic, artificial. Nu îmi dau seama de la ce și cum, posibil toate aceste ingrediente mixate dau un rezultat nu tocmai îmbietor. Am folosit rapid decantul, încercând să-mi dau seama cu ce parfum aduce, căci era clar că am mai simțit nota aceea undeva. O vanilie medicinală, fructat-florală deranjantă, pudrată dar și lemnoasă. Și am realizat că seamănă puțin cu CH Good Girl. Un miros dulceag, plasticos, ascuțit și sapunos, care bâzâie ca un țânțar nesuferit pe la ureche. Parfumul nu e oribil, însă e prea uscat, prea superficial și prea plat – plastic dulce și cam atât.

Signorina Misteriosa Salvatore Ferragamo

Dulce, cremos și extrem de plăcut. E un parfum fericit la propriu, plin de arome îmbietoare, gurmande. Simt și puțin fructele, însă dulceața spumei de lapte îl îmbracă în alb și îl frăgezește, îi accentuează savoarea și te face să vrei să-l mănânci! Face parte din categoria gurmandelor foarte dulci, pe care eu le ador și pe care le-am descoperit, recunosc, destul de târziu. Înainte eram pasionată mai mult de fructatele gen Escada și BCBG Max Azria. Acum iubesc parfumurile foarte dulci, care, pe lângă pudratele florale, cu mult iris și orris cremos, îmi fac viața mai colorată și mai frumoasă. Astfel, Domnișoara misterioasă se poate adăuga la lista mea de favorite, printre parfumuri ca The Only One, Poison Girl, Girl of Now Shine, La Vie Est Belle Intense sau Black Opium.

Divine Exclusive Oriflame

E minunat! Seamănă cu Si Armani, dar nu are trandafir (e înlocuit însă de bujor și iasomie) și desigur, predomină vanilia, pe care o simt foarte intensă, încă de la început, alături de dulceața acrișoară a frăguțelor! Are o dulceață pământească, împletită cu un strop de paciuli, foarte bine mixat. Este un parfum ușor, delicios, atrăgător, însă de undeva din străfunduri urcă și o notă decadentă, întunecată, care îl face senzual, irezistibil. Este un parfum al nopții, care parcă înflorește în semiobscuritate. Esențele pornesc, parcă, într-o lungă și fascinantă călătorie, estompându-se discret, în cele din urmă, într-un final umbros și delicat. L-am purtat înainte de Revelion și mi-a transmis o stare de bine. Întotdeauna un parfum trebuie să-mi completeze starea de spirit și trebuie să-mi comunice ceva, iar Divine chiar asta face.

The One Dolce&Gabbana

Primul parfum pe care mi l-am cumpărat în iarna când m-am mutat în Siracusa. Într-o seară friguroasă și umedă, înainte de Crăciun, am mers pe jos o lungă distanță pentru a-mi cumpăra un brad și ornamente, și mi-am luat și acea sticluță magică de 30 ml. Fructat, pudrat, destul de dulce, cu o ușoară tentă de miere, dar pe atunci mi se părea mult mai dulce decât acum. Mai am o mostră de The One și tot încerc să-mi aduc aminte ce simțeam atunci, când eram mult mai tânăra și iubeam fructatele de la Escada. Le adoram și mi le luăm pe toate din shop-urile duty free, din aeroport. Și acesta era un fructat, însă mult mai matur, cel puțin așa gândeam atunci. Acum, însă, cred că am trecut la un alt nivel, când nu mai caut în piersică sau alte fructe dulceața absolută, ci mă răsfăț cu cele mai intens pudrate, caramelate și vanilate la extrem parfumuri. Pentru mine The One a rămas doar o frumoasă amintire, într-o poveste de iarnă siciliană.

Voce Viva Valentino

Mandarină și vanilie, plăcut, luminos, vesel, feminin, tineresc. Un floral vanilat acrișor, aș spune. După ce se usucă, însă, seamănă mult cu alte fragranțe comune, gen Alive Hugo Boss și Libre YSL, sau altele mai accesibile ca preț, cum e Rise Beyonce. După un timp mirosul de citrice vesele dispare și ceva se întunecă în el, apar florile, vanilia rămâne dar parcă se întristează, se combină cu aroma amăruie a cojii de mandarină, cu moscul și lemnul de santal, devenind mult mai matură, mai amară și mai lemnoasă. E un parfum plăcut, destul de intens, dar generic, nimic nou, nimic surprinzător, nimic special. Nu prea sunt multe de spus despre parfumurile din această categorie, le lipsește unicitatea; nu ies în evidență prin ceva excepțional, sunt, oarecum, liniare și egale între ele.

Royal Oud Dello Yemen Tesori d’Oriente

Parfumul este lemnos, un lemn picant și ambră condimentată, dar foarte caldă și balsamică, de un echilibru catifelat și desăvârșit. Atingerea orientală e atât de fină, încât nicio notă din compoziția lui nu poate deranja. N-ai zice că e un parfum atât de ieftin… Da, nu ține mult, ca toate celelalte parfumuri Tesori d’Oriente, însă merită să-l ai în colecție. Singurul care e îngrozitor de persistent e Persian Dream, pe care îl evit; e prea puternic și medicamentos pentru mine. Dacă, într-adevăr, seamănă cu Baccarat Rouge, nu știu cine ar vrea să poarte acel parfum. Revenind la Royal Oud, e minunat, cald, ușor pudrat. Într-adevăr, regal și aurit, după cum arată numele și sticluța. La final, ca note de bază, oud și piele e ceea ce simt eu, și puțină miere. Un parfum unisex cu personalitate, nu e deloc fresh, e lemnos, aromat și puțin dulce, cu accente de fum și mirodenii.

Orchidea della Cina Tesori d’Oriente

Simt o vanilie cremoasă, citric-dulce, dar ca o cremă de lapte, și flori delicate, foarte plăcute. Este ușor fructat și mă duce cu gândul la un fruct inofensiv, poate un pepene mai puțin aromat, la o băutură rece din nucă de cocos, la o plajă liniștită, la un apus de soare, nicidecum la o imagine din China, ci mult mai jos… undeva între Maldive și Indonezia. Are o frumusețe rară, un mister ascuns în notele acelea atât de curate, de inocente. Nu cunosc mirosul orhideei chinezești, mai numită și Bletilla striata, dar e foarte timid și discret. Durata nu este punctul forte al acestui parfum și nici intensitatea, însă are alte calități care compensează minusurile sale. Și oricum, pe haine durează peste zece ore. Pe piele devine cu timpul mai dark, dulce-moscat, pierzându-și spiritul vesel din deschidere.

Away Woman Abercrombie & Fitch

Fresh, ușor, acvatic, cu miros de mere verzi, acrișoare, flori vesele, citrice, ceva dulce-amărui, posibil pralinele, și cam atât. Simt și pară, destul de verde și neprietenoasă, nu e genul acela de pară dulce, zemoasă, din care muști și-ti lipește degetele de la atâta dulceață! După o oră rămâne un miros fructat-lemnos, foarte liniștit, pe care îl mai simți puțin și apoi se estompează de tot. Un parfum de vară, feminin, plăcut, dar liniar pe pielea mea. Nu are o evoluție spectaculoasă, e destul de comun și seamănă cu alte fragranțe moderne, încercate în ultima vreme prin parfumerii, gen DKNY Be Extra Delicious Donna Karan sau chiar Rise Beyonce. Îmi aduc aminte, însă, că acesta din urmă era mai dark, mai misterios și l-am folosit cu mult drag, până la ultima picătură.

Natalia Nc.

Next Post

Previous Post

© 2020 - 2024 NATALIA's WORLD

Theme by Anders Norén

error: