NATALIA's WORLD

artă şi literatură

Parfumuri din colecția mea (6)

pasiune, parfum, parfumuri, colectie, recenzii, Mugler, Dior, vintageAzi voi scrie alte recenzii la câteva parfumuri din colecția mea.

Multe dintre parfumurile pe care le dețin le-am luat blind buy, pentru că nu aveam posibilitatea să le testez, mai ales în ultimii 2 ani de pandemie. Înainte, când lumea cumpăra rar de pe internet, exista o altfel de interacțiune între produs și cumpărător, țin minte că băteam zile în șir parfumeriile din centru, ca să găsesc ceva potrivit. Nu aveai cum să știi ce ți se potrivește, mai ales că majoritatea colegelor sau prietenelor foloseau deodorante ieftine Fa, B.U. sau parfumele Coty. Nu exista nebunia asta și pasiunea din ziua de azi pentru parfumuri și shopping pe net. Acum ne bazăm pe recenzii. Ce zice unul sau altul.

La fel și în cazul parfumurilor scumpe, de nișă, am ajuns la concluzia că recenziile sunt foarte subiective și e greu să te iei după ele. Am ajuns să prefer parfumuri gen Her Secret Temptation de Antonio Banderas, dulci, vanilate, căci dezamăgirea e mai mică la 100 Ron și nu îți plânge nici sufletul, nici buzunarul.

Intense Pepper de Montale

Un scenariu pe care mi-l imaginez atunci când mă gândesc la Intense Pepper de Montale. Un mare oraș sicilian. Poate Palermo sau Catania. E dimineață. De afară răzbate zgomotul haotic de mașini și scutere. Toți fug la baruri să-și bea prima ceașcă de espresso forte, care le va lumina dimineață. Te trezești buimac în aromele intense de coajă de lămâie siciliană, proaspăt rasă, lângă o pungă plină cu piper, care tocmai s-a răsturnat, iar pe masă s-a revărsat tot conținutul cu miros înțepător. Brusc, ai atenția sporită și simțurile stimulate, iar somnolența a trecut ca prin farmec. O nouă zi te așteaptă, agitată, zgomotoasă, plină de tumult.
Intense Pepper e, într-adevăr, reconfortant și foarte masculin. Două tipuri de piper, negru și roz, scăldate din belșug în aroma proaspătă de lămâie, ambră puternică și oud. E parfumul soțului meu, dar îl folosesc și eu uneori, având în vedere că e unisex.

Furiosa de Fendi

Deși a fost creată în anul 2014, Furiosa îmi aduce mult aminte de parfumul Fendi, lansat în 1985, pe care îl primise bunica din Germania, în copilăria mea, și pe care îl cunosc foarte bine. Doar că Fendi era mai înțepător și mai masculin. Are, însă, același aer vintage, cald, la fel ca toate celelalte bijuterii adevărate ale parfumeriei. Ambrat, fumos, condimentat, balsamic și ușor dulceag. Dulceața lui subtilă mă face să mă gândesc la o lumânare ce pâlpâie în întuneric. Există și un sentiment calm, evident de toamnă în legătură cu acest parfum, văd și simt frunze arămii, uscate și o atmosferă caldă, de parcă aș ține în mâini o ceașcă de ceai în fața șemineului.
E curios că Furiosa nu conține vanilie între notele care-o alcătuiesc, însă mireasma plăcută și dulce de flori mixate cu ambră și lemn, suplinesc cu succes acest element, pe care eu îl iubesc în parfumuri.
În final notele lemnoase devin din ce în mai discrete și totul se transformă într-un mix eteric, liniștitor, sublim.

Esprit d’Oscar Oscar de la Renta

Floral dulce, talcat și vanilat. E foarte plăcut. Seamănă cu Chanel no. 5 și cu L’Heure Bleue, dar și cu Giordani Gold Original de la Oriflame. E persistent, însă, doar în primele minute. Parfumul nu are proiecție, e un skin scent destul de intim și discret, însă e un pudrat vintage excepțional, care își merită locul în colecție. Te învăluie ca un nor cremos și pudrat, ca o loțiune cremoasă cu parfum de flori, mai ales violetă. Atingerea generoasă a irisului și heliotropului îi oferă acea amprentă nobilă a unui floral catifelat, neted și cremos, cu o minunată consistență vanilată. Nu e un parfum greu, care trebuie neapărat purtat iarna sau în zilele friguroase, chiar dacă e un vintage, merge purtat în orice anotimp. În puține cuvinte, e un parfum captivant, ce evocă, parcă, un vechi oraș mediteranean, la începutul primăverii, sau interiorul conacelor istorice din Renaștere, bogate în istorie, artă și spirit regal, cu adevărat nobil.

Nomade Chloé

Parfumul are o deschidere proaspătă și acidă de citrice, cu note de busuioc, dând o ușoară senzație de ierburi. Îmi place că este atât de fin și curat, ca o rouă de dimineață, cât și cu un acord de fructe atent construit, care miroase ca și cum m-aș plimba vara printr-o pădure răcoroasă, plină de copaci superbi. Apoi magia dispare și tot ce rămâne e un citric floral, foarte masculin și puternic în același timp. Eu îl simt greu și atât. Un citric agresiv și amar, pământiu, înțepător, cu un ușor miros fructat. Nimic dulce, nimic mentolat. Îmi amintește de alt moscat acru, Eclat Femme Weekend de la Oriflame, care, la fel, nu a fost o iubire pentru mine.
Rareori parfumurile ciprate vor fi pudrate. Acestea din urmă sunt delicate, dulci, floral-catifelate, cremoase, pe bază de iris, vanilie și boabe de tonka. Sunt liniștitoare, curate, dulci, ca și pudra de talc. Ador parfumurile pudrate, cremoase, cu miros de farduri vintage și pudră de orez. În momentul în care adaugi note stridente, intense, întunecate, pământii (paciuli, mentă, piper, licheni, ambră) în compoziția parfumurilor ce conțin iris, heliotrop sau violete, ele vor deveni automat ciprate, iuți și masculine.

Far Away Rebel & Diva Avon

Mai întâi de toate, e departe de a fi un parfum gurmand. Pentru mine e doar un floral profund, ușor sărat. Sunt pe acolo și floricele de porumb caramelizate sau caramel sărat, cu o dulceață lactonică specifică untului.
În spatele tuturor notelor pe care le simt, mai este una florală, grea, întunecată, cu care nu prea mă împac. Seamănă cu mirosul greoi, matur, aproape masculin din Good Girl. E foarte posibil să fie florile albe, mai precis iasomia arăbească (Jasminum sambac), prezentă în ambele parfumuri menționate. Sau magnolia, care în combinație cu piperul roz, creează această impresie olfactivă. Și, desigur, mai e moscul la bază, cam dur și nefinisat.
Îmi place moscul (care nu e prea animalic și e îndulcit cu vanilie și ceva flori), însă, în acest caz e destul de aspru, de neprietenos. Am observat că nu suport moscul în combinație cu note verzi, cu mere și citrice. Iar dacă la acest tip de chypre se mai adaugă licheni și paciuli, îl voi defini ca parfum masculin la modul absolut și nu mă voi mai atinge de el, cu siguranță.

Pure XS For Her Paco Rabanne

Gurmandul perfect. Grandios. Vanilie, nucă de cocos și caramel, fructe uscate și cremă de lapte, toate aceste note fiind completate de vanilia sărată. Într-adevăr, aroma halucinantă a vaniliei sărate, cu un strop de caramel la bază, ușor afumat, își poate arăta diversele nuanțe în funcție de PH-ul fiecăruia. Dupe-ul pe care-l dețin de la un brand polonez este mai dulce și mai puțin fațetat decât originalul, însă are o proiecție amețitoare și o longevitate incredibilă. Parfumul seamănă mult cu Olympea, având acea atingere dulce-sărată, inconfundabilă și ambele fiind ambrat-florale. Însă Pure XS este mult mai gurmand și dulce.
Vanilia sărată din Pure XS nu are note acvatice și nu te duce cu gândul la briza mării sau la o zi însorită pe plajă, ci te trimite într-un loc închis, poate acasă, în living, urmărind un film seara târziu, sau, de nu, privindu-te în oglinda enormă din dormitorul tău, ascunsă după draperii grele de mătase. Te transpune într-un moment intim și profund, dar foarte simplu și familiar în același timp, în care tu te simți cu adevărat sexy și specială.

Tobacco Vanille Tom Ford

O nobilă aromă orientală… E unul dintre parfumurile care îmi exprimă ceva cu adevărat puternic și original. Simțurile mele îl întâmpină în toată puritatea lui olfactivă, atât de nobilă și suprarealistă, după care începe un lung proces de metamorfoză. Parfumul pare zugrăvit în tonuri pământii, de lemn și ambră, cu un strop de miere și tămâie inițial, iar echilibrul și armonia sunt date de boabele de tonka, ce se regăsesc la mijloc. Iubesc boabele de tonka pentru aroma lor dulce de migdale și notele intense de caramel și vanilie.
Tobacco Vanille de Tom Ford are și el povestea să, așa cum o percep eu. În mintea mea am văzut scena asta… pe o masă sculptată, din lemn vechi, peste niște frunze uscate de tutun, erau aruncate câteva cuburi de caramel și câteva păstăi de vanilie. Mirosul era dulce și de-a dreptul mistic iar vanilia era senzuală și întunecată. Alături, ardea o candelă, revărsând o atingere suavă de tămâie.
Acordurile lemnoase îi accentuează profunzimea și complexitatea și îi desăvârșesc nuanța vanilată. Mirosul lui e unic, nu-mi aduc aminte să fi avut ocazia să cunosc ceva asemănător.

Dior Homme Intense

Dior Homme Intense te seduce prin profunzimea lui, fiind nostalgic și baroc, o adevărată capodoperă olfactivă. Creatorul său este marele parfumier Francois Demachy, cel care a creat și alte parfumuri pe care le iubesc, Hypnotic Poison, dar mai ales Poison Girl… Începe printr-un iris pur, metalic, rece, întunecat, care se combină cu moscul foarte dulce și rezultă un mix pudrat divin. Când l-am simțit pentru prima dată, nu mi-a venit să cred… mireasma sublimă parcă adia din altă lume… era cu adevărat un răsfăț senzorial unic.
Baza lemnoasă echilibrează frumos dulceața subtilă a notelor florale din vârf, iar notele finale ușor condimentate întregesc și încălzesc atmosfera mistică a acestui parfum. Apoi rămâne aroma rece de iris, ușor afumată… ușor masculină. Seamănă mult cu L’Ange Noir Givenchy, un alt parfum pe care-l ador, semnătura mea.
Același mister obscur îl învăluie. Nu știu de ce nu este declarat unisex, pentru că are toate atributele unui superb parfum cu miros de ruj vintage și de cosmetice.

Black Perfecto La Petite Robe Noire de Guerlain

Parfumul se deschide foarte puternic și determinat, fără niciun strop de dulceață, putând fi considerat și un unisex. Cireșele negre sunt, mai degrabă, acre și mă duc cu gândul, de fapt, la vișine coapte și efervescente. Toate acestea sunt desăvârșite de o misterioasă aromă dulce-amară de cafea și mângâiate fin, la final, de mosc lemnos și un strop de vanilie. E ciudat că nu apare cafeaua menționată, iar eu o simt destul de puternic. Poate pielea și ceaiul negru, împreună cu vișinele și migdalele prăfoase îmi dau această impresie olfactivă. Apoi simt, parcă, și curmale uscate, piele și paciuli – o simfonie de arome calde, dar foarte întunecată. Black Perfecto este pentru mine încarnarea unei imagini gotice. Vanilie picantă în final, dată de boabele de tonka, trandafir, alte note lemnoase, o notă de mosc – totul pictează în mintea mea imaginea unui corset de brocart negru și vișiniu, împletit cu detalii din piele.

Jenny Glow Myrrh & Bean

La început mi s-a părut că are un aer vintage, foarte luxos și greu de înțeles; condimente afumate, pelin amar și migdale prăfoase, flori puternice, probabil lavandă, și ceva ambră. Apoi a evoluat în ceva lemnos… greu… uscat… După mai bine de o lună l-am încercat din nou, pulverizând din belșug și mi-am dat seama că e minunat. E un lemnos cald și adânc, foarte plăcut. Ușor dulce și cu adevărat misterios, este un parfum cu o textură ciudat de uscată, care te copleșește cu pulberea de tămâie și smirnă, iar mirosul de vanilie condimentată, pe care-l dau boabele de tonka, nu îl înveselește deloc, ci îl cufundă și mai mult în visare și melancolie. E un parfum bizar, nostalgic, gotic… și nu oriental, așa cum scriu toți prin recenzii și descrieri. Smirma și tămâia nu mă trimit cu gândul în Orient, ci într-o catedrală gotică, impunătoare. Sau într-o biserică ortodoxă, unde mirosul de lemn vechi și lumânări se amestecă cu cel de tămâie.

Natalia Nc.

Next Post

Previous Post

© 2020 - 2024 NATALIA's WORLD

Theme by Anders Norén

error: