NATALIA's WORLD

artă şi literatură

Rijeka Crnojevića – o capitală uitată

Rijeka Crnojevića, Muntenegru, capitala, pod, turismRijeka Crnojevića a fost cândva o parte a unei importante rute comerciale și, de asemenea, rezidența de iarnă pentru dinastia muntenegreană Petrovic. Astăzi, cu excepția verii, când atmosfera e mai animată, orașul este în multe privințe părăsit dar totuși e un loc interesant de vizitat, evocând vremurile demult apuse.
Pentru a ajunge la Rijeka Crnojevića cel mai bine ar fi să faceți drumul cu mașina personală din capitala Podgorica, care se află la aproximativ 20 de kilometri distanță.
Ultimii kilometri ai drumului sunt cu adevărat îngustați și ar trebui să vă pregătiți pentru traficul dificil și chiar periculos, care se apropie, deoarece cu greu pot trece două mașini una pe lângă alta.
Rijeka Crnojevića este un oraș foarte vechi. Numele Crnojevića provine de la Ivan Crnojević care a condus Muntenegru în secolul al XIII-lea. Ivan Crnojević și-a depozitat bunurile aici pentru a le proteja de armata turcă. De asemenea, trupele sale au rămas în orașul Cetinje din apropiere și, prin urmare, orașul a devenit important în Muntenegru. Aici au trăit și mulți meșteri în acea perioadă iar pescuitul era o îndeletnicire importantă. Aceste întreprinderi încă funcționează, dar au azi o activitate mult redusă.
Prin oraș trece râul Rijeka Crnojevića, peste care se înalță și un celebru pod de piatră.
În acele timpuri, mai precis în anul 1475, Rijeka Crnojevića a devenit capitala Muntenegrului.
Rijeka Crnojevića a fost reședință de iarnă pentru Nicolae I al Muntenegrului, care a fost conducătorul Muntenegrului din 1860 până în 1918. De asemenea, celelalte rude din familia Petrovic își petreceau iernile aici. Au ales Rijeka Crnojevića datorită climatului blând. Iarna nu bate vântul aproape deloc și e chiar mai plăcut decât pe coastă.
De altfel, cunoscutul pod de piatră este construit în 1853 de prințul Danilo. Aproape de acesta se află un alt pod mai mare, construit de Pince Nikola în 1905.
La începutul secolului al XX-lea, orașul era înfloritor și avea cea mai importantă piață din această parte a Balcanilor, produsele de aici fiind exportate în Italia. Este totodată orașul unde a fost fondată prima farmacie din Muntenegru.
A fost înființată și o mare fabrică de pește, printre multe alte activități. Din păcate azi pare un oraș aproape abandonat.
Când am vazut Rijeka Crnojevića am rămas destul de șocată. Orașul pe care mi-l imaginam a fi de basm era aproape pustiu. Case goale, străzi goale, râul gol. Desigur, nu era sezon turistic, însă e destul de trist să știi că un orășel cu un asemenea potențial poate fi uitat.
Numărul de locuitori s-a tot micșorat în ultima vreme, lumea se împuținează, fuge către marile orașe unde caută alte oportunități, unde se pot realiza profesional. Orășelul este prea îndepărtat.
Sătenii visează la un drum nou, care ar putea readuce turiștii, Rijeka Crnojevića fiind, într-adevăr, unul dintre cele mai frumoase locuri din Muntenegru.

Natalia Nc.

Next Post

Previous Post

© 2020 - 2024 NATALIA's WORLD

Theme by Anders Norén

error: