NATALIA's WORLD

artă şi literatură

Siracusa, un fascinant oraş sicilian

Siracusa, OrtigiaSiracusa este cu adevărat un oraş sicilian fascinant.

Când auzim de oraşe siciliene ne gândim la mafie, criză, crime și haos. Cu toate acestea, vizitând acele locuri fascinante sau locuind acolo o perioadă mai lungă de timp, ne vom schimba, cu siguranţă, părerea.

Prima impresie este aceea de desprindere totală de realitate și pătrunderea într-o lume specială, plină de naturalețe, alcătuită din culori şi parfumuri mediteraneene. Multă lumină și căldură, atât din perspectiva localnicilor, deosebit de sociabili, vorbitori ai unui dialect cu rezonanțe greceşti și arabe, cât și a climei.

Un aer condimentat; vanilie, scorţişoară și cafea, în nuanţe dulci şi sărate, cu adiere de briză, o mare albastră și curată, solul roșu-gălbui, mulți palmieri, cactuşi, papirus, citrice şi tot ce mai include vegetația mediteraneană din zonă. Siracusa se întinde pe coasta estică a Siciliei, lângă mare, cu două râuri: Ciane şi Anapò.

Poeţi şi scriitori, de la Cicero la D’Annunzio au fost inspiraţi de frumuseţile acestui loc şi de legendele lui. În decursul istoriei, Siracusa s-a bucurat de perioade de pace şi splendoare, dar şi de o serie de conflicte interne.

Dintre atracţiile provinciei am putea enumera câteva obiective mai importante, însă toate oraşele mici sau mai mari ar trebui vizitate, deoarece fiecare în parte deţine farmecul său inegalabil.

Amintim Santuario della Madonna delle Lacrime care se află chiar în centru și care se impune prin forma lui ciudată, Castello Maniace, Duomo (Catedrala) şi Templul lui Apollo, întreaga insulă Ortigia, (care e de fapt centru istoric al oraşului şi principala atracţie turistică a Siracusei), Basilica Santa Lucia, Biserica San Giovanni cu ale ei catacombe misterioase, Portul mic și Portul mare. Apoi Tecnoparcul Archimede, și nu în ultimul rând Teatrul grec și cel roman din Parcul Arheologic Neapolis.

Despre atracţiile culinare ar fi mult de vorbit, deoarece specialitaţile din zonă se evidenţiază prin gust, culoare şi aspect deosebit. Tradiția gastronomică din Siracusa se bazează pe un amestec de delicii cu influenţe arabe, greceşti şi spaniole. La bază este peştele, de toate tipurile și gătit în toate formele.

Am putea aminti câteva: il pizzolo, care este o varietate de pizza mai deosebită ca aspect, spaghetti (sau alt tip de paste) alla norma, rețeta de paste cu vinete, roșii și ricotta sărată, il latte di mandorla (o băutură dulce obţinută din migdale, delicioasă), vinete (rotunde) prăjite, presărate cu parmezan sau brânză sărată de oaie, supă de fructe de mare și mai ales spaghetele preparate cu fructe de mare şi cerneală de calmar.

Printre deserturi se remarcă binecunoscuta cassata siciliana, tipică regiunii, cotognata (marmelada din mere), il cannolo şi dulciurile pe bază de migdale.

Natalia Nc.

Next Post

Previous Post

© 2020 - 2024 NATALIA's WORLD

Theme by Anders Norén

error: